Nagypéntektől húsvétig
2020. április 12. írta: Tollaska

Nagypéntektől húsvétig

Míg a magyarban a húsvét napját megelőző napok 'nagy-'előtagot kapnak, addig a hollandban 'fehércsütörtök', 'jópéntek' és 'csendszombat' van.
Nagycsütörtökön emlékezünk meg arról hogy a Mester elköltötte tanítványaival az utolsó vacsorát. A katolikus egyház ezen a napon liturgikus színként a fehéret használja.
Good Friday - az angolból vette át a holland a megnevezést, utalva ezzel arra, hogy Krisztus megváltó munkája JÓ az embernek, mert halálával megmentett bennünket az örökéletre.
A szombat csendességét megmagyarázza az Apostoli hitvallás: "alászállt a poklokra". Mint a vihar előtti csend. Amikor tudod, hogy ettől a csendtől nem kell félni, mert ez nem a beszélgetésben beállt (hirtelen) kínos hallgatás, hanem ez elő- és felkészít: ebbe jó belemerülni, mert ebből csak megerősödve jöhetsz ki. 
Mi úgy tartjuk, hogy a harangok Rómába mennek. Most néztem utána, nem is tudtam: hagyomány szerint nagycsütörtökön a mise glóriája után hallgatnak el a harangok és csak nagyszombaton este szólalnak meg. Még egy anekdóta is kapcsolódik hozzá, amint azt a Székelyhon Magazinból megtudhatjuk: 
https://szekelyhon.ro/magazin/mit-csinalnak-a-harangok-romaban 

Sok minden történhet nagypénteken.
Édesanyám március 30-án született, Édesapám pedig április 20-án, mindketten nagypénteken: hat év különbséggel.
Eduard nagypénteken repült el, mintegy másfél órával azután, hogy elénekeltem az ágya mellett az "Isten velünk viszontlátásra" kezdetű éneket. Magyarul. Hadd szokja, az angyalok úgyis magyarul beszélnek.
Azt hiszem, hogy ha majd visszagondolok 2020. nagyhetére, akkor Ed mindig eszembe fog jutni. Csak bízni tudok abban, hogy jól tudtam mellette lenni az utolsó napjaiban és remélem, hogy talán segíthettem neki, hogy el tudja engedni az életet. 

A húsvét a keresztyén világ origója. Fontosabb, mint a karácsony, hiszen megszülethetett Jézus, de ha nem halt volna meg értünk és nem támad fel, akkor bizony hiábavaló lenne az egész. Ezt akkor értettem meg, amikor részt vehettem egy ortodox húsvéti szertartáson. Mennyi öröm, mennyi élet! Akkor tudatosult bennem, hogy a keresztyén világ nagy része számára nagypénteken megállt az idő. Mintha valami meggátolna sokakat az örömteli ujjongásban, pedig éppen ez lenne a lényeg!
Nem kell már félnünk, hiszen felragyogott a remény napsugara.

†2.737 (+94), ~ 25.587 (+1.174)

A bejegyzés trackback címe:

https://uzonkalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8415608208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andi és Tito 2020.04.12. 19:04:01

Milyen értelemben használod a keresztyén szót például amikor keresztyén világról beszélsz? Keresztény, csak régies alakban, vagyis minden keresztényről van szó, vagy református, esetleg evangélikus, vagy valami más?

Tollaska 2020.04.12. 19:25:16

Keresztyének (protestáns szóhasználatban) vagy keresztények (katolikus szóhasználatban) közös imádsága a Miatyánk és hitvallása az Apostoli hitvallás, valalmint a keresztséget és az úrvacsorát/áldozást sákramentumnak tekintik (katolikusoknak több is van még ezeken kívül). Vagyis mindenki, aki vallja a Szentháromságtant: római és görögkatolikusok, ortodoxok, protestánsok (református, evangélikus, metodista, újprotestánsok, stb.) Szép kis lista, ez a link vagy segít, vagy összekavar, de valamit csinálni fog :D vallastudomany.elte.hu/content/vall%C3%A1sfelekezetek#Kereszt%C3%A9nyek
süti beállítások módosítása